dimecres, 16 de gener del 2013

llengua i comunicació I

Els tipus de text

Vols escriure correctament qualsevol tipus de text? existeixen set tipus de textos diferents.
  • Narració
  • Notícia
  • Descripció
  • Definició
  • Instruccions
  • Argumentació
  • Exposició

El text informatiu

Estructura

La notícia consisteix a passar a un discurs o text uns fets, per tant està subjecta a convencions de gènere i estil. Té tres parts principals:
  • Titular: format per un títol breu i un subtítol que el complementa. La funció del titular és atreure l’atenció del lector.
  • Entrada: és el primer paràgraf de la notícia en periodisme escrit i sovint radiofònic. Serveix com a resum, ja que generalment proporciona la informació bàsica que respon a les preguntes qui, què, com, quan, on i per què
  • Cos: exposa de manera ordenada, i mitjançant els diversos paràgrafs, el contingut de la notícia que ja s’ha exposat de forma resumida en l’entrada. Al començament sempre hi ha els fets més importants i cap al final els menys importants. En periodisme escrit, d’aquesta estructura se’n diu "piràmide invertida".

Característiques de la notícia

 
Informar és posar la gent al corrent de les coses que passen. Tots els mitjans de comunicació dediquen una part important de la seva programació a informar, és a dir, a donar notícia a la gent de tot el que passa al món.
Una notícia és l'exposició d'un fet d'actualitat. Una notícia serà menys important o més en funció de:
 
  • La proximitat (terratrèmol a Catalunya vs terratrèmol al Japó).
  • La quantitat de gent afectada (vaga de pilots d'avió vs vaga a l'empresa Seat).
  • La singularitat (un gos mossega un home vs un home mossega un gos). 
  • El caràcter tràgic(atropellament d'un vianant vs instal·lació d'un semàfor en una cruïlla). 
  • L'actualitat: no és notícia el que no és nou. Això fa que a vegades se sacrifiquin temes de fons o de gran abast per la novetat d’altres esdeveniments i constitueix una de les principals crítiques al periodisme d’actualitat
  • L'interès humà: la notícia ha de connectar amb els interessos del públic del mitjà o saber generar-los, per això la tendència ideològica i de selecció de temes de cada mitjà condiciona el tipus de notícies que hi apareixen
  • La repercussió: si els protagonistes de la notícia són famosos o es tracta d’un tema amb repercussions a la vida real de les persones, augmenta la seva rellevància.

 EXERCICIS

1. Llegeix aquesta notícia de diari i, després, contesta les preguntes de més avall.

La Nit Bruixa encén sa Pobla

Milers de persones assistiren ahir vespre a una de les revetles de Sant Antoni més típiques de Mallorca. Gloses, caparrots, dimonis i foguerons en foren els protagonistes

Margalida Ramis. Sa Pobla.
Foguerons, dimonis, caparrots, gloses, ximbombes i espinagades foren els protagonistes d'una de les revetles més típiques de Mallorca. Sa Pobla bull per la vigília de Sant Antoni i ahir vespre, com cada any, foren milers de ciutadans els que no es volgueren perdre la Nit Bruixa.
Devers les set de l'horabaixa, la plaça ja estava estibada. El batle de sa Pobla, Biel Serra, acompanyat de la resta de regidors de la Corporació, fou l'encarregat de rebre les autoritats polítiques.
La festa començà enguany amb un gest emotiu: els caparrots i gegants feren, primer de tot, una reverència davant el bar de Cas Cotxer, el propietari del qual, Jaume Mestre, morí recentment.
Just abans de partir cap a l'ofici de completes -l'acte més solemne-, es llegí, encara a la plaça, la convidada, acte que dóna l'inici a la revetla, enguany en record d'Alexandre Ballester. Tot seguit, els dimonis del Grif, els dimonis d'Albopàs, els de l'Obreria i de l'Ajuntament, gegants, caparrots, caparrots minyons i la Banda de Música encapçalaren la desfilada cap a l'església. Els carrers estaven estibats i els més petits estaven emocionats al seu pas, ja que són uns personatges molt sentits pels poblers.


a) Qui és l’emissor del retall de diari anterior?
b) Qui han de ser els receptors de la notícia, és a dir, a qui va adreçada?
c) Resumeix en dues ratlles el missatge del text.
d) Quin codi lingüístic ha utilitzat el periodista que ha redactat la notícia?
c) A través de quin canal es transmet?
d) Busca en la notícia la resposta a les sis preguntes bàsiques.

2. El text següent no és adequat per a un noticiari. Corregeix-hi els errors d’adequació que hi trobis.

Un cotxe i un camió s’han fomut una nata de campionat aquest matí a l’autopista AP7 a l’altura de la Tordera. Hi ha deixat la pell tres persones: el paio que conduïa el cotxe, la seva xavala i el tio del camió.

3. Hi ha una altra característica de la notícia que és la sorpresa, la singularitat i la sensació. Digues quines de les notícies de l'enllaç incorporen aquesta característica i després inventa-te'n una. Recorda que ha de tenir totes les altres característiques i que ha de mantenir l'estructura.

enllaç

4. Inventa’t una notícia i escriu-la. Ha de tenir titular, subtítol, entradeta, un segon paràgraf i una foto (amb peu de foto).

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada