dimarts, 8 de gener del 2013

el text teatral


Concepte

És una forma d’expressió literària basada en el diàleg, en prosa o en vers, i que incorpora al text escrit un eun element nou que és la representació.

Components

· Diàleg: part que es representa i que ocasionalment pot ser un monòleg. De vegades pot aparèixer un veu en off que fa de narrador/a · Acotacions o didascàlies que són el comentaris que escriu l’autor adreçades a actors i directors per orientar-nos de com vol que es representi l’obra.
· Els decorats, les llums són elements junt amb el paper de l’actor i el text que componen l’obra teatral.

Estructura

El text es divideix en actes que a la seva vegada poden tenir diferents escenes. Tradicionalment les obres dramàtiques solen tenir tres actes que es corresponen al plantejament, nus i desenllaç.
També hi ha obres de 5 actes (les tragèdies neoclàssiques i les obres de Shakespeare), obres d’un acte (algunes de Molière, les tragèdies clàssiques i La primera història d’Ester

Els gèneres dramàtics

· Tragèdia representa una acció seriosa amb un llenguatge elevat i estan protagonitzades per personatges excepcionals dominats per un destí fatal del qual no poden escapar · Comèdia representa una acció intranscendent protagonitzada per persones sense cap rellevància especial. Sempre té un desenllaç feliç i una voluntat d’entretenir el públic.
· Drama és un gènere intermedi protagonitzat per persones quotidianes que poden acabar dominant el seu destí en un trama presentada de manera greu o seriosa.

Elements lingüístics

El diàleg es marca amb un guionet cada vegada que parla un altre personatge. L’estil és directe.


http://213.176.163.146/ceip-santmiquel/escolars/teatre_1.htm

http://iaqse.caib.es/documents/eines_centres/ESO/proves_sonservera/3.catala_2neso.pdf


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada